Ben Acılar Çocuğuyum

by Dilan Yetgin

Uzun süredir acı seviyorum. Ne kadar acı, o kadar güzel. Rakı favorim ama son yıllarda Bloody Mary de sever oldum, hele acısı bolsa. Oldukça da dayanıklıyım, sadece bir süre hıçkırık tutuyor o kadar.

6 ay kadar önce mahallemizdeki bir pizzacıyı denemek istedim, adı Beppe Pizzeria. Margherita denedim ilk seferinde. Acı biber istedim. Sonradan samimi olacağım Şaban bey bana bu biberi getirdi ve “Fazla acıdır dikkatli koyun” dedi. Bir pizzacıda ne kadar acı olabilir diyerek rahatça karabiber gibi döktüm ilk dilime. Yerken yavaş yavaş gözlerimden yaşlar akmaya başladı, dilim bittiğinde salya sümük ağlıyordum. Bir yandan ağlıyorum, bir yandan hıçkırıyorum.

moruga biberlik

Acı geçince ne olduğunu sordum, adı “moruga”, dünyanın en acı 2. biberi diye geçiyor. Bilimsel adı: “Trinidad Moruga Akrebi”. Acı değeri: 2,009,231 SAÖ.

SAÖ’nün anlamı Scoville Acılık Ölçeği. 1912 yılında Wilbur Scoville isimli bir farmakolog tarafından geliştirilmiş. Bir miktar biber şekerli su ile acısı hissedilemeyecek duruma gelinceye kadar seyreltiliyor. Biberin, kullanılan şekerli suya oranı acı için çıkan sayısal sonuç o biberin SAÖ değeri oluyor.

Moruga’da mesela, 1gr. biber için 2,009,231 gr suya ihtiyaç var demek, yani 2009 kg., yani 2 ton su

Kısa bir ara verip şu videoyu seyrettim dükkanda, adamlara gülüyorum ama asıl uyarılmama rağmen biberi karabiber gibi dökmüş olmama, kendime gülüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=v6IqE7U4GlE

2. defasında bir arkadaşlarımı götürdüm. Tabii daha az koydum ama yine ağladım. Ölçüyü tutturamıyorum.

Zaman içinde pizzada Margherita’dan Funghi Solo’ya terfi ettim. Acının miktarını ayarlayabiliyorum artık. Pizzanın tadını almaya başladım, İstanbul’da yediğim en güzel pizza bu.

Geçenlerde tekrar gittiğimde yeni bir acı geldi dediler ve bu biberliklerden oluşan kutuyu koydular karşıma. Yeni gelen acı Carolina Reaper, SAÖ değeri: 2,200,000. Pek fark yok. Tabasco’nun 4 katı kadar bir fark var, artık benim için bunlar ihmal edilebilir değerler.

Bu biberlerden istediğinizi deneyebiliyorsunuz pizzanızın üstünde. Tek yerli malı olan biber 10 numara acı süs biberi (30.000), geri kalan hep Orta Amerika.

Bir dahaki gelişimde hazırlıklı gelip, sahibi ile acı ve pizza üzerine konuşup buraya yazmaya karar verdim.

Sahibi Cenap Kuzuoğlu 2005–2010 arası müşterisi olduğu bu yerin işletmesini alıyor, adını hiç değiştirmeden. Değişik pizzalar deniyorlar, değişik soslarla. Menülerinde pizza için ayrılmış 2 ayrı bölüm var: Geleneksel pizzalar ve Sıradışı Pizzalar. Sıradışı Pizzaları 3–6 aylık arge çalışması sonucunda çıkartıyorlarmış. Bir sonraki denemem Unagi olacak, içinde wasabi sosu, yılan balığı ve salatalık var. Benim yediğim Funghi Solo’nun içinde Malabar, Vietnam ve Brezilya’nın naturel karabiberlerinin karışımı var.

Cenap Bey çok zarif ve tutkulu bir adam, internette araştırırken güzel bir yazısına denk geldim: Scarborough Fair ya da Her Baharat Aynı Etkiyi Yaratır mı?

Gitmek isteyenler için yer bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Kıvam olarak söylüyorum, resimdeki pizzanın üzerindeki acı biber miktarı beni ağlatmıyor ama gözlerim doluyor:

Pizza bittikten sonra küçük bir kap bal rica ediyorum, menüde yok, mutfaklarında bulunuyor, çok özel bir Kars balı, nezaketen getiriyorlar. Belki bu blogu okuyup geldik derseniz size de getirirler, acıyı çabuk geçiriyor.

Kars Balı

Carolina Reaper ile ilgili komik bir video da buldum:)

https://www.youtube.com/watch?v=Mb-QVfwCmYg

You may also like

Leave a Comment